Krigshistorisk utstilling 1940–1945

Med Rønneberg-utstillingen vil avdelingen øke sin attraksjon så vel for besøkende generelt, som for skoleklassene som har pensum innen lokalhistorie og 2. verdenskrig.

Historie og gjenstander

Krigen 1940–1945

Utstillingen knytter sammen den tyske lokale okkupasjonen med elementer fra russerfangene, motstandsbevegelsen og hverdagen under krigen. Den sentrale posisjonen Ålesund hadde i Shetlandstrafikken, gav byen tilnavnet «Lille London» som hadde sitt utspring i en godt utbygd og organisert motstandsbevegelse samt vertskapet for Shetlandstrafikken.

Gjenstandssamlingen består av museets egne og gjenstander utlånt av Forsvarsmuseet. Foruten museets egne, var den drivende kraften bak utstillingen, norske krigshelter som Joachim Rønneberg og Gunnar Sønsteby.

Her sammen med Gunnar "Kjakan" Sønsterby
Histore og gjenstander

Joachim Rønneberg

Joachim Holmboe Rønneberg er byens mest kjente motstandsmann. Hans lederskap under «Tungtvanns-aksjonen» er både nasjonalt og internasjonalt verdsatt og respektert og aksjonen har fått sin plass. Utstillingen vier oppmerksomhet til oppveksten, krigsårene og tiårene etter. Her omtales også «Fieldfare-operasjonen». Utstillingen inneholder gjenstander knyttet både til Joachims personlige utstyr og operasjonene.

Joachim Rønneberg var i alle år en god venn av Aalesunds Museum. Han var en kraft for den krigshistoriske avdelingen og var hyppig på museumsbesøk. Hans liv og minne har funnet sin rettmessige plass. Utstillingen er etablert i 2025 med hjelp av frivillige, Joachims familie og lokale støttespillere.

Joachim Rønneberg, kjent som leder av «Tungvannsaksjonen», var en viktig kilde til museets utstillinger fra andre verdenkrig.