Se alt fra lokal-fangst og utstoppede dyr, til en spennende reise med livbåt over Atlanterhavet.
Opplev hvordan fangst og fiske var i Ålesund, fra tidlig 1800-tallet og fremover. Gjenstander viser fangstmetoder og tilhørende håndverksarbeider som medvirket til arbeidsplasser, og byens vekst. I utstillingen finner du bl.a. fiskerbondens tradisjonelle sunnmørsbåter, fangstbåten på ishavet og den eneste «gjenlevende» robåten («fløtten») som fraktet passasjerer og varer over byens to sund.
I hovedhuset finner du fortellingen om byens tidlige utvikling. Spesielt kan du studere seilskutemodellene og lese om den betydning som fiskeriet og klippfisken fikk for Ålesund som eksportby. De store modellene er gaver fra bypatriot Anders Pedersen som i dag er en av byens største klippfiskeksportører og en god venn av museet.
Verdens første overbygde livbåt i stål og som ble tegnet og konstruert av Ole Brude fra Ålesund. Båten som var uten motor benyttet seil. I 1904 la Brude-egget med 4 mannskap ut på seilas over Atlanteren. Seilasen startet Ålesund og endte i USA. Den livsfarlige reisen blir ofte sammenlignet med Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Thor Heyerdals ekspedisjoner. Brude-egget kan ses utendørs og i hovedhuset kan gå du gå inn og oppleve litt av seilasfølelsen i en simulatormodell.